Hece Dergisinde Şiir 1997-2002


Hece’nin sayılarına baktığımızda en çok yer alan tür şiirdir. Edebiyatımızda şiir merkezde olduğundan dergiyi incelediğimizde yörüngesini ve yerini kaybetmemiş görünmektedir. Derginin ilk sayısına baktığımızda 36 isim görürüz, bunların yirmisi şairdir. Kapsam içerisindeki sayıları incelediğimizde de sayısal olarak şiir hâkimiyetini görmek mümkündür. 53, 54 ve 55’inci sayıları kapsayan “Türk Şiiri Özel Sayısı”nın hacmine de bakacak olursak derginin yayın politikasında şiirin önemli bir yeri olduğu anlaşılacaktır. 

İncelememiz içerisinde olan sayılarda 600’e yakın şiirin yer aldığını görmekteyiz. Bunların çoğunluğu telifken çeşitli dillerin ve ülkelerin edebiyatından seçilen çeviri şiirlere de yer verilmiştir. İlk senede 59, ikinci senede 11, üçüncü senede 13, dördüncü senede 6, beşinci senede 8 şair eklenerek derginin alandaki skalası genişlemiştir. Bu dönemde aynı zamanda ilk şiirlerini Hece’de yayımlayan şairler de vardır. Bu kişilere bakacak olursak Esver Ölüç, Mustafa Ünal, Nuh Er, Hüseyin Kır. İlk yılından başlamak üzere dergiden ayrılmayan şairler Hüseyin Atlansoy, Erdal Çakır, Mehmet Solak, Mehmet Narlı ve Hüseyin Kır’dır. 

Dergideki şiirlerin geneline bakıldığında öncelikle bir biçim kaygısı olduğu görülüyor. İçerikte ise geçmişe dayanan kelimeler, tarihi ve peygamberleri hatırlatan tasvirleri daha çok görüyoruz. Aynı zamanda kişiye ithaf edilen şiirleri de dergide tespit ettik. Örneğin Mustafa Muharrem’in “Aliya İzzetbegoviç”[1], Hüseyin Atlansoy’un “Süleyman”[2] ve Ömer Erinç’in “Eyyub Dağları”[3][4][5] şiirleri tarihi ve dini kişileri anlatır.

1.Telif Şiirler
Hece dergisinde şiiri yayımlanan Türk şairler şunlardır: Ali K. Metin, Adem Turan, Ahmet Hamit Yıldız, Ahmet Şirin, Alaaddin Özdenören, Ali Doğru, Ali Göçer, Ali Özcan, Ali Sali, Arif Ay, Atıf Bedir[6], Avni Doğan, Basri Özçelik, Cahit Koytak, Cahit Yeşilyurt, Cengiz Coşkun, Cevat Özyurt, Eda Aslan, Erdal Çakır, Eren Safi, Ertuğrul Aydın, Esver Ölüç, Ethem Erdoğan, Faruk Uysal, Fatma Şengil Süzer, Fethi Gemuhluoğlu, H. Mehmet Şahin, H. Salih Zengin, Halil Güney, Hayriye Ünal, Hüseyin Alacatlı, Hüseyin Atlansoy, Hüseyin Avni Cengiz, Hüseyin Bektaş, Hüseyin Kır, İbrahim Demirci, İbrahim Eryiğit, İrfan Çevik, İsmail Aykanat, İsmail Karakurt, İsmail Kılıçarslan, Kadir Dural, Kâmil Aydoğan, Kâmil Eşfak Berki, Kemal Karabulut, Kemal Sayar, Kenan Çağan, Mehmet Uçar, Mehmet Can Doğan, Mehmet Dursun, Mehmet Narlı, Mehmet S. Fidancı, Mehmet S. Rindokur, Mehmet Solak, Mehmet Şahin, Mehmet Uğurlu, Mesut Güzelce, Mevlüt Ceylan, Mustafa Atiker, Mustafa Aydoğan, Mustafa Muharrem, Mustafa Ünal, Mustafa Yürekli, Mürsel Sönmez, Necat Çavuş, Osman Can, Osman Özbahçe, Ömer Aksay, Ömer Erinç[7], Ömer Rahmi Serin, Ömer Şirin, Özcan Ünlü, Rahmi Kaya, Recai Tekin, Recep Garip, Resul Tamgüç, Rıdvan Canım, Rıza Duru, Selahattin Yusuf, Selim Erdoğan, Süleyman Sahra[8], Şaban Abak, Şahin Taş, Şefik Deniz, Şenol Korkut, Taceddin Şimşek, Tarık Günersel, Turan Koç, Turgay Nar, Vaner Kuzu.

2.Çeviri Şiirler
Çeviri şiir derginin içerisinde önemli bir yerdedir. Hem coğrafi olarak hem de tür olarak geniş bir yere oturmuştur. Mali’den Lübnan’a Çin’den İrlanda’ya Suriye’den Filistin’e kadar çeşitli coğrafyaların şiirleri yer aldı. Derginin 1997 Ocak ayında yayımlanan ilk sayısında İbrahim Demirci tarafından Suriyeli Nizar Kabbani’nin “Her Şeye Karşı Şiir” ve Tunuslu Tahir Bekri’nin “Meçhul Mevsim” adlı şiiri çevrilmiştir. Diğer sayılarda şiiri çevrilmiş şairler ise şunlardır: Abdillâtif Abdalla, Abdülvahhab El-Bayâti, Adonis, Agostinho Neto, Bernard Bınlın Dadie, Cevahir Spahi, Edward Estlin Cummings, Edgar Allan Poe, Ezra Pound, Fatma Rakii, Fadva Tukan, Fıly Dabo Sissoko, François Sergat-Kuo, Frederic Pacere Tıtınga, Hugh Macdıarmıd, Jofre Rocha, M. Rıza Sefî-i Kedkenî, Mahmud Derviş, Mevlânâ, Muhammed Velid, Nizar Kabbanî, Paul Celan, Rita Volente, Ruy Duarte De Carvalho, Ryûchı Tamura, Sabır Banubhay, Sohrab Sepehri, Tahir Bekrî, Tchıcaya Utam’sı.



[1] Mustafa Muharrem, “Aliya İzzetbegoviç”, Hece, Ocak 1997, s.42.
[2] Hüseyin Atlansoy, “Süleyman”, Hece, Ocak 2001, s.4.
[3] Ömer Erinç, “Eyyub Dağları”, Hece, Haziran 2000, s.35.
[4] a.g.e, s.48.
[5] a.g.e, s.59.
[6] Asıl ismi Abdurrahman Başpınar’dır.
[7] Asıl ismi Duran Boz’dur.
[8] Asıl ismi Süleyman Kalkan’dır.

Yorumlar